Vad är viktigt att tänka på när man ska träffa begravningsbyrån?


Viktigt att tänka på när man ska träffa begravningsbyrån


Det finns en del saker att tänka på innan det första mötet med begravningsbyrån. I den här artikeln ska vi gå igenom de viktigaste sakerna att tänka på innan ni träffar begravningsentreprenören. Det är alltid klokt att ha tankar på hur du vill att begravningen ska se ut redan innan du kommer till begravningsbyrån. Genom att fundera innan kan du slippa ta ogenomtänkta beslut och ha mer kött på benen om vad som gäller. Alla beslut behöver dock inte tas omedelbart.


Det är även viktigt att ha koll på att det inte får gå hur lång tid som helst från dödsfall till begravning eller kremering. Max är 30 dagar och därför är det bra att ta kontakt med en begravningsbyrå relativt snart efter dödsfallet. Det är även viktigt att ha en budget för begravningen, så att ni vet vilka priser ni ska titta på gällande kista, blommor och liknande. I vissa fall finns det försäkringar som kan täcka begravningskostnaderna, vilket ni bör kolla upp.


Kolla upp den avlidnas önskemål samt trossamfund


Det är alltid viktigt att kontrollera vilka önskemål den avlidna hade gällande sin begravning. Vissa har redan planerat sin egna begravning, medan andra dör oväntat och inte har pratat om det alls. En begravning ska bygga på vad den bortgångna ville och om det inte finns information om detta får ett sunt omdöme användas i samband med de anhöriga. En av de viktigaste faktorerna att ha i åtanke är om personen ville jordfästas eller kremeras och sedan kan ni utgå från det när begravningen planeras.


En annan sak som man bör ha koll på är om den bortgångna var medlem i Svenska Kyrkan eller
något annat trossamfund. Alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan har rätt att få en begravningsceremoni enligt Svenska Kyrkans ordning. Det inkluderar organist, vaktmästare, präst och lokal. Andra trossamfund kan också erbjuda dessa tjänster och kyrkogårdsförvaltningen måste alltid erbjuda en kostnadsfri lokal. Det är bra att ha alla dessa saker klara för sig innan mötet med begravningsbyrån, för att mötet ska gå snabbt och smidigt.


När, var och hur för begravningen

Innan ni träffar begravningsbyrån kan det också vara klokt att ha exempel på passande datum för begravningsceremonin, då kan ni snabbt boka en dag som passar både er, begravningsentreprenören och församlingen  där begravningen ska hållas. Om kremering ska ske bör ni också välja om ceremonin ska ske innan, då med kista, eller efter, då med urnan. En jordfästning eller kremering måste ske inom 30 dagar från dödsfallet. En jordfästning sker alltid med kistan och den sänks sedan ned direkt som en del av ceremonin.


Det är klokt att prova digitala planeringsverktyg på nätet innan mötet med begravningsbyrån, då kan ni få större koll på vad de olika sakerna kostar och vad ni kan välja ut. En kista är ett måste, då en begravning inte får ske utan en sådan i Sverige. Kistor finns i flera olika utföranden och prisklasser. Du bör även fundera på blomsterarrangemang innan, ska det finnas några eller inte.
En dödsannons är också en viktig del som många önskar ha och som behöver planeras.


Typ av begravningsplats

Om en person ska jordfästas finns det inte så många alternativ, men ni får ändå välja ut en ledig gravplats ifall det finns flera stycken tillgänliga. Vid kremering kan ni välja en egen urnplats där gravsten kan finnas, men ni kan också välja att askan ska begravas i en minneslund. Det finns på vissa ställen även askgravplatser, där ett litet minne finns och där ni vet var urnan begravs (placeras). Om personen tillhörde ett specifikt trossamfund kan speciella gravplatser eller gravkvarter finnas tillgängliga.