Hur hittar man en bra begravningsbyrå?
Det finns över 750 begravningsbyråer i Sverige och det kan därför vara bra att lägga ner lite tid innan du väljer vilken begravningsbyrå du vill anlita. Kostnader och arbetsmetoder brukar vara de största skillnaderna mellan de olika byråerna. Börja med att se vilka begravningsbyråer som finns på din ort.
Du brukar ha en vecka att bestämma dig efter dödsfallet för att allt ska hinnas med inför begravningen. Det kan vara bra att fråga vänner och bekanta som har erfarenhet av någon begravningsbyrå de är nöjda med eller att läsa olika recensioner online för att få en bättre översikt.
Hur väljer du rätt begravningsbyrå?
Det viktigaste när du väljer en begravningsbyrå är att hitta en kontaktperson som är förstående och som utger en känsla av trygghet. Du kan först ringa begravningsbyrån för att få en bättre uppfattning. Det är även viktigt att fråga om priser, du bör dock ha i åtanke vad du behöver hjälp med.
Begravningen brukar bekostas av dödsboet, men om tillgångarna inte är tillräckliga hjälper kommunen till med en enkel begravning. När du valt begravningsbyrå, tilldelas en person som är ansvarig för begravningen. Tillsammans diskuterar du hur begravningen ska gå tillväga och det är viktigt att ställa frågor för att säkerställa att allt blir som önskat.
Vad kan begravningsbyrån hjälpa till med?
Att ta hjälp från en begravningsbyrå underlättar eftersom det är många uppgifter som ska utföras innan begravningen äger rum, vilket kan vara tungt under en känslomässig period. Du kan spara pengar om du har orken att göra det själv, dock kan detta innebära mer jobb än planerat.
Förutom att hjälpa till med att planera begravningen, val av kista/urna, gravsten, grav och urnsättning kan begravningsbyrån även assistera med praktiska saker, så som att kontakta företag, myndigheter och organisationer. Begravningsbyrån kan även hjälpa till med att transportera den avlidna, formulera dödsannonsen, hjälpa till med planering av minnesstunden, bouppteckningar och juridiska frågor.
Tips på förberedelser innan du träffar begravningsbyrån
Du bör alltid utgå från hur du tror den avlidna skulle velat ha begravningsceremonin. Ibland finns önskemål nedskrivna från den avlidne men många gånger får du använda ditt egna omdöme tillsammans med andra anhöriga. Det är också bra att veta om den avlidne skulle vilja bli jordbegravd eller kremerad.
Det är även bra att ta reda på om den avlidne var medlem i Svenska Kyrkan eller annat trossamfund, eftersom vissa kostnader är betalda via en kyrkoavgift. Du bör också försöka bestämma i förväg hur mycket du kan tänka dig betala för begravningen då där finns mängder av olika tillval.
Försäkringspengar
När du vill använda försäkringspengarna är det viktigt att tänka på att försäkringsbolag inte betalar ut försäkringar automatiskt. Därför är det främst avtalsförsäkringar tecknade via arbetsgivare, individuella- och fackliga försäkringar som är aktuella vid ett dödsfall. Dock kan det vara svårt att veta om den avlidne inte har skrivit ner sitt försäkringsinnehav.
Begravningsbyrån kan hjälpa till med att hitta försäkringarna mot en mindre kostnad som oftast betalas tillbaka via utbetalningarna från de olika försäkringsbolagen. När du anmäler till försäkringsbolaget brukar du behöva bifoga ett dödsfallsintyg med släktutredning. Förmånstagaren till den avlidne brukar vara make, maka, registrerad partner, sambo eller barn.